Про це свідчать дані Міністерства аграрної політики та продовольства України, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).
«Це найнижчі втрати озимих культур за всю історію незалежності України. Для порівняння у 2017 рр. втрати озимого ріпаку склади 6%, а озимої пшениці — 0,3%», — зазначають в асоціації.
Як пояснюють експерти, найнижчі втрати озимих були зумовлені кількома факторами. Зимові температурні режими прийшли в Україну аномально пізно, що дозволило озимим культурам, навіть пізніх строків посіву, досягнути оптимальних фаз для успішної перезимівлі.
В озимини не було проблем із проростанням та подальшим живленням, вологи в ґрунті було достатньо. Низькі температури (-20 оС), які тривали недовго, не мали значного впливу на посіви, оскільки був сформований достатній сніговий покрив, що захищав посіви від низький температур та інших несприятливих факторів.
«80% посівів озимини наразі знаходяться в доброму та задовільному стані. На початок весняного вегетаційного періоду зазвичай цей показник коливається у межах 60-70%. Зважаючи на цьогорічні показники перезимівлі озимих культур в Україні, це хороші передумови для отримання високого врожаю», — зазначив аналітик аграрних ринків Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».Петро Лахай,