Підрив ГЕС: повною мірою не будуть оброблятися до 1,5 млн га

09 червня 2023, 12:03 1330

Каховський канал забезпечував водою більше пів мільйона гектарів земель. Тому проблема зрошування стане найбільшою в сільському господарстві, а також в екологічній і соціальній сферах на півдні України.

Про це у телеефірі заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, говориться у повідомленні Мінагрополітики. 

За його словами, постраждають і землі, які не мали зрошувальних систем. — фермерам тепер не буде за що їх обробляти. Оскільки основний і стабільний дохід вони отримували від урожаїв з полів, які мали зрошувальні системи. 

«Наслідки припинення зрошування значно більші. Не пів мільйона гектарів, а мільйон-півтора гектарів не будуть використовуватися повною мірою. Щоб відновити зрошування, потрібно 3-5-7 років. І це повинно стати пріоритетом. Оскільки це питання не тільки агробізнесу, екології, а й соціальне. Фермери утримують соціальне життя в навколишніх селах, сплачують податки, платять орендодавцям, а це здебільшого літні люди, за паї», — зазначив Микола Сольський.

Він також додав, що Каховське водосховище було джерелом для двох систем зрошування і подачі води — Каховської системи і Північно-Кримського каналу. Ці системи були збудовані з урахуванням рівнів води, щоб мінімально використовувати електроенергію для насосів. Зараз рівень води впав, тому вода до систем просто не дістається. Щоб його підняти, необхідно відновлювати дамбу. Тому це проблема на багато років.