Озима пшениця на Сумщині у доброму стані

16 грудня 2022, 11:41 1770

Посіви озимої пшениці загалом перебувають у доброму та задовільному стані, який надалі залежатиме від рівня загартування рослин і погодних умов у зимовий період.

Про це повідомляє Інститут сільського господарства Північного Сходу НААН України, інформує Департамент агропромислового розвитку Сумської ОВА.

Зазначається, що погодні умови, які склалися восени 2022 року, стримували темпи проведення посіву озимих зернових культур. Зокрема, у вересні випало опадів на 75,4 мм більше за норму, а температурний режим був на 1,8°С нижче за багаторічний показник, що перешкоджало вчасному проведенню сівби.

Достатня кількість опадів та температурний режим жовтня-листопада, коли середньодобові температури перевищували багаторічний показник на 2,4°С та 1,6°С відповідно, сприяли формуванню вологозапасів ґрунту та розвитку озимих культур. Так, станом на 25 жовтня кількість продуктивної вологи в орному шарі ґрунту становила 51,8 мм, в горизонті 0-50 см — 112,2 мм.

«На період припинення осінньої метеорологічної вегетації, яка зафіксована 5 листопада 2022 року, рослини озимої пшениці ранніх строків сівби перебували у фазі кущення, оптимальних — на початку кущення (мали 4 листки) та пізніх — у фазі 3 листків та шильця. За пізніших строків сівби сходи не були отримані», — додали науковці.