На Харківщині зможуть засіяти на 18% більше площ, ніж торік

19 березня 2023, 12:00 1262

У Харківській області планується засіяти під час весняної посівної 634 тис. га — можливо, ця цифра буде більшою. Це на 18% більше, ніж минулого року, тобто є позитивна динаміка.

Про це повідомив заступник керівника Харківської ОВА Євген Іванов, пише «Суспільне».

«Близько половини пошкоджених підприємств планують проводити весняну посівну в межах землі, яка в них є, яка не замінована. Від 800 тис. га до 1 млн га могли засіяти, якщо б не було війни. Додам, що 72 тис. га польових земель ще в окупації — це Куп’янський район, північний схід області. Наразі в регіоні 544 тис. га потребують розмінування. Вже зараз можна розміновувати території, які розташовані далі від бойових дій, і вони вже обстежуються — це 272 тис. га. Робота проводиться, але потрібно розуміти, що це дуже великі обсяги»,  зазначає Євген Іванов.

За його словами, сільгоспвиробники сіятимуть стандартний перелік культур: соя, соняшник, кукурудза, яра пшениця, горох. Дещо відходять аграрії від кукурудзи і збільшуватимуть посіви соняшнику.

«Це не дуже корисно для сільськогосподарських земель. Ми будемо намагатися стежити, щоб відсоток засіяних соняшником земель не перевищував 25%, оскільки це є законною нормативною базою»,  розповідає Євген Іванов.