Фермери Львівщини цього року збільшать посіви томатів, цибулі та спаржі.
Як розповіла «Суспільному» керівниця аграрної компанії Лілія Курган, таке рішення сільгоспвиробники ухвалюють через брак овочів з окупованих територій, зокрема Херсонщини.
Вона, як найбильший виробник спаржі на Львівщині, запевнила, що попит на цей овоч з кожним роком зростає.
«Культура споживання наших громадян змінюється. Люди хочуть свіжості. Банальні «борщові набори» вже приїдаються. Просто міняти асортимент хочеться. І є потреба в тому», — розповідає Лілія Курган.
Крім спаржі, її компанія цьогоріч планує висаджувати й інші культури. Зокрема, помідори та капусту. Адже передбачає попит на ці овочі, зважаючи, що багато українських територій, де їх традиційно вирощували, зараз перебувають в окупації.
«Люди звикли до продукції з Херсона. Дуже багато фермерів садять цибулю. Цибуля буде цього року не дуже дорогою. Особисто ми будемо садити гарбузи. Пробуємо томати, оскільки попит на них шалений. Ну і капустяну групу. Це те, чого хоче споживач», — додає Лілія Курган.
За словами директорки обласного департаменту агропромислового розвитку Тетяни Гетьман, фермери Львівщини продовжують вирощувати й звичні для українців овочі, такі як морква, цибуля — вони зараз коштують доволі дорого.
«Наші аграрії починають потрошки вводити у виробничу структуру культури, які раніше не вирощували», — каже Гетьман, зазначивши, що наразі фермери, які планують займатися нетиповими культурами для Львівщини, вивчають попит споживачів.