Інститут луб'яних культур просить законодавчо розділити технічні та медичні коноплі

07 липня 2022, 13:30 1432

Законопроєкт №7457 щодо регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) у медичних, промислових цілях та науково-технічній діяльності в такій редакції, як пропонується, знищить галузь технічних конопель.

Про це повідомив директор Інституту луб'яних культур НААН, кандидат економічних наук Сергій Ткаченко під час круглого столу «Законопроєкт №7457 щодо регулювання обігу рослин роду коноплі в медичних, промислових цілях та науково-технічній діяльності: наслідки та перспективи для галузі промислового коноплярства».

«Будемо звертатися з резолюцією до депутатів Верховної Ради та Кабінету Міністрів для того, щоб посприяти вирішенню питання щодо розділення технічних та медичних конопель. Технічні коноплі належить до аграрних культур, і ми би хотіли, щоб нами опікувалося Міністерство аграрного політики та продовольства», — зазначає Сергій Ткаченко.

Науковці пропонують звернутися за досвідом до законодавства інших країн, наприклад, Канади, де дозволено вирощувати коноплі різних напрямів, та є чітке визначення, що таке є рослина Cannabis. Також у Канаді є положення про промислові коноплі.

В Інституті луб'яних культур пропонують внести зміни до законопроєкту таким чином, щоб українці мали доступ до медичних конопель, а також розвивати технічне коноплярство.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua