Експерт: У цьому сезоні не обійтися без десикації посівів зернових культур і ріпаку

29 червня 2021, 10:35 2275

Весна та початок літа агросезону-2021 видалися несподівано мінливими, з коливаннями температур і значною кількістю опадів. Тож в умовах, що склалися, обійтися без десикації при збиранні врожаю зернових і ріпаку буде досить складно.

Про це повідомляють фахівці компанії UKRAVIT.

«Нестабільні гідротермічні умови, якими характеризується нинішній агросезон, призводять до нерівномірного розвитку та дозрівання зернових культур і ріпаку, а також сприяють суттєвій забур’яненості посівів», — відзначає керівник агрономічного департаменту UKRAVIT Олександр Мигловець.

За його словами, в комплексі це суттєво ускладнить аграріям збирання врожаю та збільшить технологічні втрати при прямому комбайнуванні. Тож в умовах поточного сезону експерт рекомендує не нехтувати десикацією: адже цей агроприйом дозволяє підсушити надземні частини рослини, знизити вологість зерна і полегшити збір культури із мінімальними технологічними втратами. Крім того, десикація дозволить знищити в полях забур’яненість, що, своєю чергою, створить сприятливі умови для наступних культур у сівозміні, зокрема ріпаку озимого.

Для полегшення збирання врожаю зернових культур і ріпаку та зменшення втрат при обмолоті Олександр Мигловець рекомендує обрати контактні препарати на основі диквату — Десикант (дикват дибромід, 150 г/л) або Десикант Макс (дикват дибромід, 300 г/л). Їхня діюча речовина швидко поглинається зеленими частинами рослин та порушує процеси фотосинтезу, що призводить до руйнування мембран клітин і, відповідно, до зневоднення та повного висихання.

«Десиканти прискорюють достигання зернових культур і ріпаку та знижують вологість зерна. Вони зменшують засміченість продукції та сприяють підвищенню та покращенню якості врожаю. При цьому препарати швидко розпадаються в рослинах до нетоксичних сполук, тож є цілком безпечними для людини та навколишнього природного середовища», — пояснює Олександр Мигловець.

Він додає, що однією з важливих особливостей для досягнення максимальної ефективності десикантів є повноцінне та рівномірне покриття оброблюваних рослин — як при обробках наземними обприскувачами, так і при використанні авіаційного методу. При внесенні авіаційним методом або наземними обприскувачами рекомендовано використовувати форсунки із номерами 2 або 3 та розміром краплі в межах 200-300 мікрон.

Якщо ж йдеться про сильно забур’янені посіви з високою вологістю зерна, краще віддати перевагу препарату Десикант Макс. Концентрація діючої речовини в ньому є вищою порівняно з аналогічними десикантами, представленими на ринку України. Він забезпечує швидку дію, здатну проявлятися вже за кілька годин після застосування.

Десикант Макс прискорює достигання зернових культур і ріпаку та сприяє ранньому збиранню врожаю, а також припиняє розвиток ряду хвороб. При цьому він є безпечним для використання як у промислових, так і в насінницьких посівах та в посівах, призначених на харчові цілі.