Аграрії просять послабити ваговий контроль на дорогах

30 листопада 2016, 13:00 1882

Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) звернулася до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та міністра інфраструктури Володимира Омеляна з проханням вжити невідкладних заходів для ліквідації дефіциту зерновозів для відновлення безперебійного експорту зерна та усунення ризику втрати врожаю наступного року.

Про це повідомила прес-служба ВАР.

«Через неналежне виконання обов’язків ПАТ «Укрзализниця» та незабезпечення її керівництвом  ефективного управління пересувним складом експортери стикаються з дефіцитом зерновозів, що призводить до затоварювання елеваторів та припинення прийому зернових (насамперед, кукурудзи) від виробників. За таких умов фермери змушені залишати кукурудзу на полях, що тягне за собою ризики втрати врожаю наступного року: через погодні умови вітчизняні аграрії зможуть прибрати кукурудзу з полів лише в березні, відповідно, не встигнуть підготувати ґрунт до весняної посівної кампанії», — відмічається у зверненні.

Pа розрахунками Української зернової асоціації нині під загрозою зриву експорт 7 млн т зерна врожаю 2016/2017 маркетингового року на суму $1 млрд.

При цьому експортери позбавлені можливості вирішити проблему за допомогою автомобільного транспорту. Через введені обмеження вантажний автомобіль може перевозити не більше 22 т, тобто половину від своєї вантажопідйомності.

«На наше переконання, такі обмеження, цілком можливо, були виправдані в теплу пору року, коли асфальт є більш пластичним, проте наразі, коли температура повітря не перевищує +5°C, а країні загрожує втрата врожаю, ми просимо їх тимчасово переглянути» — підсумували в ВАР.