Кернел продає частину активів

27 квітня 2022, 15:05 2460

Агропромхолдинг «Кернел» вирішив продати частину своїх активів через блокаду українських морських портів та невизначеність із відновленням експорту.

Про це йдеться у повідомленні компанії на Варшавській фондовій біржі.

«Враховуючи продовження блокади українських чорноморських портів унаслідок неспровокованої військової агресії росії проти України, правління «Кернел Холдинг» ухвалило рішення про продаж деяких сільськогосподарських об’єктів, які займають 134 тис. га полів з інфраструктурою, технікою та обіговими коштами, з метою зниження бізнес-ризику та покращення ліквідності в середньостроковій перспективі», — йдеться у пресрелізі.

В «Кернел» пояснили, що невизначеність термінів і доцільності відновлення експорту може призвести до продажу землі й таким чином знизити майбутні сільськогосподарські показники.

Як зазначається, розпочатий офіційний процес продажу активів не отримав значної уваги з боку місцевих та міжнародних гравців, беручи до уваги нинішнє операційне середовище та несприятливі перспективи. Жоден із потенційних учасників не подав пропозиції на вилучення активів. Після належної оцінки інвестиційна компанія, контрольована Андрієм Веревським,  погодилася виступати в якості інвестора «останньої надії». Kernel Holding S.A. 26 квітня 2022 р. уклала договір купівлі-продажу щодо відчуження активів на суму $210 млн.

Завершення угоди відбудеться після отримання згоди від деяких кредиторів компанії та відповідної нормативні вимоги.


Для довідки: «Кернел» — найбільший у світі виробник та експортер соняшникової олії, провідний виробник та постачальник сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки. Вертикально інтегрована структура компанії будується на тісно пов'язаних між собою бізнес-сегментах: виробництво, експорт та внутрішні продажі соняшникової олії; високотехнологічне рослинництво; експорт зернових культур; надання послуг зі зберігання та перевалки зерна на елеваторах та портових терміналах. На частку «Кернел» припадає близько 8% світового виробництва олії.