Зустріч Ердогана з путіним щодо зернової угоди: названо новий строк

22 серпня 2023, 09:23 1658

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган планує особисто обговорити відновлення «Чорноморської зернової ініціативи» з президентом рф володимиром путіним у вересні, якщо з'явиться така можливість.

Про це турецький лідер заявив журналістам дорогою до Будапешта, пише Anadolu.

«У вересні в Індії відбудеться засідання G-20. У США заплановано засідання Генеральної Асамблеї ООН. Ми обговоримо («зернову угоду» — Ред.) з паном путіним, якщо з'явиться така можливість через щільний графік», — зазначив Ердоган.

Турецький лідер торкнувся теми першого судна, що вийшло з українського порту після припинення «зернової угоди» і перейшло Стамбульську протоку.

«Це судно, що вийшло з України, Одеси, не є зерновозом, це контейнер. Відповідну заяву зробило і наше Міністерство національної оборони. Наша основна мета тут — досягнення позитивної позиції росії щодо зернового коридору за допомогою телефонних розмов із паном путіним», — уточнив президент.

Глава держави анонсував також візит глави МЗС Туреччини Хакана Фідана до росії найближчим часом. «Має значущість обговорення цього питання віч-на-віч. Так вдасться отримати набагато точніший результат», — наголосив Ердоган.

Президент зазначив, що Анкара докладає зусиль для досягнення мирних переговорів між росією та Україною.

«Ми прагнемо цього, це наше бажання. Ми детально обговорили ці питання під час візиту Володимира Зеленського до Туреччини, під час переговорів із ним, а також зустрічей на полях саміту лідерів НАТО. Я сподіваюся, що ми досягнемо результату, якщо обидва лідери схвалять наше посередництво», — додав турецький лідер, коментуючи питання щодо можливої посередницької ролі Туреччини в мирних переговорах між сторонами.