В ООН озвучили, на скільки зросте експорт зерна з України після деблокади портів

12 серпня 2022, 18:00 3173

Організація Об’єднаних Націй очікує значного зростання кількості суден, які мають намір експортувати українське зерно.

Про це заявив тимчасовий координатор ООН у Спільному координаційному центрі в Стамбулі Фредерік Кенні, пише Reuters.

«Ми очікуємо значного зростання кількості заявок на перевезення. Мета — 2-5 млн т (на місяць — ред.) досяжна»», — повідомив чиновник.

Очікується, що кількість кораблів, що прибувають в українські порти, зросте, коли будуть узгоджені продажі зерна, зазначив Кенні.

В ООН підкреслили, що експортна угода є комерційною, а не гуманітарною операцією, яка керуватиметься ринком. Усі кораблі повинні пройти перевірку, щоб розвіяти побоювання росії щодо того, що вони можуть переправляти зброю в Україну.

«На початку наступного тижня ми проведемо комплексний огляд процедур, щоб побачити, що потрібно налаштувати та покращити», — сказав Кенні.

За його словами, поточним пріоритетом є звільнення причалів у трьох портах, на які поширюється угода, — Одесі, Чорноморську та Південному — щоб нові судна могли заходити та завантажувати вантаж.

Кенні наголосив, що власники суден виявили «надзвичайний інтерес», і що в Туреччині стоять на якорі кілька порожніх суден, які чекають на організацію продажу, щоб вони могли відправитися в Україну за вантажем.