Узбекистан скасував імпортні мита на агропродукцію

08 квітня 2023, 12:01 1823

Узбекистан ввів до 2024 року нульові мита на імпорт 34 видів продуктів харчування і товарів.

Відповідний указ підписав Президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв, пише «Газета.uz».

Указом до 1 січня 2024 року звільняються від мита такі види продуктів харчування і товари: свинина, молочні продукти (йогурт, кефір, згущене молоко), сири і кисломолочний сир, яйця і яєчні продукти, цибуля, салат, бобові, яблука, груші, айва та інші фрукти, крупа, борошно грубого помелу і гранули зі злаків і бобових, крохмаль, готові або консервовані продукти з м'яса та риби, меляса, кондитерські вироби, шоколад, макаронні вироби, хліб, консервовані овочі, джеми, желе, мармелади, гірчиця та інші продукти харчування.

Пояснюється, що на зазначені товари нульові ставки вводять уперше. Крім них, до 1 липня 2023 року діють нульові ставки на 22 види продуктів харчування включно з м'ясом, рибою, молочними продуктами, фруктами і рослинною олією.

Таке рішення влада країни пояснює світовою інфляцією, збільшенням витрат на логістику, добрива і паливо, що впливає на вартість продовольства. Згідно з аналізом, така ситуація збережеться у 2023 році та в найближчі роки.

В Узбекистані під вирощування продуктів харчування виділено 200 тис. га землі, введено в обіг додатково 500 тис. га, що «слугує стабілізації цін на внутрішньому ринку та збільшенню експорту».