Третина відправленого з порту Констанца зерна — українське

17 червня 2023, 08:00 1802

Найбільший румунський морський порт Констанца після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну відвантажив понад 12 млн т українського зерна, в тому числі — 8,6 млн т у 2022 році, 3,33 млн т — у першому кварталі 2023 року.

Про це свідчать дані адміністрації порту Констанца, пишуть «Порти України».

Загалом у 2022 році Констанца відвантажила 24,01 млн т зернових, у першому кварталі 2023 року — 6,6 млн т. Таким чином, минулого року українське зерно становило 36% усього експортного зернового трафіка порту, а в першому кварталі нинішнього року перевищило 50%.

«Більша частина українського зерна до Констанци доправляється баржами через українські порти на Дунаї, вантажі також надходять залізницею та автотранспортом. Обробку українського вантажопотоку в порту здійснюють декілька стивідорних компаній. Більше половини українських вантажів обробляють компанії Comvex і TTS», — говориться у повідомленні.

Імовірно, у 2023/24 МР експорт українського зерна через Констанцу буде зазнавати тиску через очікуваний високий врожай зернових у Румунії цього року. 

«Новий урожай у Румунії, схоже, буде більше минулорічного. Це означає, що для українців може бути менше місця. Оператори не завдадуть шкоди своїм традиційним клієнтам», — зазначив директор Comvex Віорел Панаїт.