Транзит українського зерна Європою може здійснюватись за депозитною системою

27 січня 2023, 11:15 1535

Транзит українського зерна через Польщу можна було б забезпечити депозитною системою. Депозити повертатимуть, коли зерно буде експортоване з Євросоюзу.

Про це повідомив віцепрем’єр-міністр, міністр сільського господарства Польщі Генрик Ковальчик, пише Farmer.pl.

Через рік після вторгнення росії в Україну транзит зерна має вирішальне значення. Найважливіше — забезпечити належний процес.

«Необхідно забезпечити організований безпечний транзит, щоб українське зерно не заважало європейському ринку», — зазначив міністр сільського господарства. На його думку, для цього можна запровадити депозити, які повертаються при експорті зерна з Євросоюзу.

Він також додав, що Євросоюз не допомагає Польщі «вирішити це питання». Реальною підмогою було б надання перевантажувальної техніки, контейнерів, вагонів і потягів.

«Справа в тому, що зерно має перевантажуватися на нашому кордоні, де закінчуються широкі залізниці, а звідти йти напряму в Іспанію чи порти, звідки воно прямуватиме до країн, наприклад, Африки, які очікують цього імпорту. Поки що такої можливості немає, і дії спілки обмежуються деклараціями. Я повторю наші вимоги щодо цього питання на зустрічі міністрів ЄС наприкінці січня», — пояснив Генрик Ковальчик.