Ризик рецесії: МВФ погіршив прогноз для світової економіки

27 липня 2022, 19:00 2538

Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз зростання світової економіки на тлі війни росії проти Україні, пандемії COVID-19, млявого економічного розвитку в США та Китаї.

Про це пише Deutsche Welle з посиланням на звіт фонду. 

Так, зростання світової економіки у поточному році оцінюється у 3,2%. Ще у квітні експерти МВФ очікували, що зростання світової економіки становитиме 3,6%. І перспективи її розвитку можуть бути ще гіршими, попередили в організації.

«Декілька потрясінь обрушилися на світову економіку, і так ослаблену наслідками пандемії», — пояснили в МВФ. Насамперед війна в Україні вплинула на глобальне економічне зростання. Вторгнення росії до сусідньої країни призвело до підвищення цін на енергоносії та продукти харчування, що спричинило зростання інфляції, зазначають експерти.

Погіршення прогнозу зростання світового ВВП відображає уповільнення зростання у трьох найбільших економіках — США, Китаї та Єврозоні. Це матиме «серйозні наслідки» для світової економіки, наголосили експерти.

Прогноз МВФ на 2023 рік також погіршився: аналітики організації скоригували свою оцінку зростання глобального ВВП у бік зниження до 2,9% (очікувалось 3,6%). Основною причиною є висока інфляція. Організація попередила, що інфляція може зрости ще більше, якщо постачання російського газу повністю припиняться.

Боротьба з інфляцією може коштувати «дорожче, ніж очікувалося», попередив МВФ. Причому ризик рецесії особливо високий наступного року.