Фермерам ЄС виплатять €56 млн компенсації за зерно з України

22 березня 2023, 12:02 1291

Європейський Союз активує антикризовий резерв для фермерів у трьох східних країнах, які стикаються з напливом українського врожаю, що знижує місцеві ціни.

Європейська комісія виділить €56 млн Румунії, Болгарії та Польщі, повідомив комісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський, пише Bloomberg

«Це підтримка для країн, фермери яких постраждали від збільшення імпорту з України, — заявив він. — Ми спостерігаємо збільшення пропозиції, величезне збільшення імпорту для прикордонних країн».

Рішення було прийнято щодо Болгарії та Польщі, оскільки поєднання їхнього власного виробництва та імпорту з України перевищило середній п'ятирічний показник до початку війни росії в Україні. Румунія була додана до списку через те, що вона є вузловою країною для так званих «шляхів солідарності», зазначив єврокомісар.

Румунія отримає €10 млн, Болгарія — близько €17 млн, а Польща — €30 млн. Сума може бути подвоєна за рахунок співфінансування з бюджетів країн-членів ЄС.

До Угорщини та Словаччини також надійшло більше українського врожаю. Але вони не отримають підтримки від фонду, оскільки їхні сукупні обсяги виробництва та імпорту не перевищують середній п'ятирічний показник, додав Войцеховський.