Польща домагатиметься відновлення мит на українську кукурудзу

16 січня 2023, 11:56 2194

Рада міністрів сільського господарства ЄС 30 січня обговорить заяву Польщі про відновлення мит на кукурудзу, що імпортується з України.

Про це повідомив у Сеймі заступник міністра сільського господарства Януш Ковальський, пише Farmer.pl.

За його словами, Польща вже формує коаліцію з цього питання за участю інших країн ЄС.

Як поінформував Ковальський, у період із січня по жовтень 2022 р. імпорт кукурудзи з України становив 1,4 млн т. За той же час польський експорт кукурудзи становив 3 млн т, що вдвічі більше, ніж за той же період 2021 р.

«Це вказує на те, що більша частина кукурудзи з України експортується далі, але проблема існує», — зазначив він, пояснивши, що Польща самостійно не може ввести мита, потрібне рішення ЄС, який до 5 червня 2023 р. ухвалив рішення про лібералізацію торгівлі сільгосппродукцією з Україною та ввів нульові ставки по митах на певні продукти.

«Після завершення періоду лібералізації торгівлі на нас чекає дуже жорстке рішення про те, що робити далі... Як Міністерство сільського господарства ми прагнутимемо до того, щоб виключити з пакету з лібералізації частину продуктів, захистити польське птахівництво, польські яблука та сектор переробки соків», — зазначив він.

Ковальський додав, що робота з цього питання вже ведеться у Мінсільгоспі. В чинному Регламенті є захисне застереження, яке дає Польщі можливість подати запит до Європейської комісії для ініціювання офіційної процедури розслідування, якщо є ознаки обмеження інтересів польських фермерів.

«Ми хочемо скористатися цією можливістю, і я переконуватиму весь польський уряд подати такий запит. Щоб надійно захистити інтереси польських фермерів та вимагати від ЄС, наприклад, фінансування складської інфраструктури чи компенсації фермерам, які зазнають збитків з геополітичних причин», — сказав заступник міністра.