МВФ побачив похмурі перспективи світової економіки

14 листопада 2022, 18:00 3437

Перспективи світової економіки виглядають похмуріше, ніж прогнозувалося раніше.

Про це йдеться у повідомленні Міжнародного валютного фонду, пише Reuters.

Як зазначається, динаміка викликана посиленням грошово-кредитної політики для подолання інфляції, слабким зростанням у Китаї, а також тривалими перебоями в постачанні та загрозою продовольчій безпеці внаслідок російської агресії.

Минулого місяця МВФ знизив свій прогноз зростання світової економіки на 2023 р. до 2,7% з попереднього прогнозу в 2,9%.

Останні опитування менеджерів, завдяки яким вимірюють виробничу активність і активність у сфері послуг, сигналізують про слабкість у більшості найбільших економік G20. Економічна активність скорочується, а інфляція залишається стабільно високою.

«Виклики, з якими стикається світова економіка, величезні, й ослаблення економічних показників вказує на подальші проблеми, які чекають попереду», — заявили в МВФ і додали, що поточне політичне середовище є невизначеним.

Очікується, що поглиблення енергетичної кризи в Європі завдасть серйозної шкоди економічному зростанню і підвищить інфляцію. Водночас тривала висока інфляція може призвести до більш значного, ніж очікувалося, підвищення облікових ставок і подальшого посилення світових фінансових умов. Це також створює зростаючі ризики боргової кризи для вразливих економік.