ЄБРР погіршив прогноз щодо ВВП України

29 вересня 2022, 10:23 1984

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) залишив у силі свій травневий прогноз щодо рівня падіння української економіки у 2022 р., однак знизив прогнози щодо її зростання в наступному році.

Про це йдеться у звіті ЄБРР.

Зокрема, ЄБРР, як і раніше, прогнозує падіння ВВП Україні за підсумками 2022 р. на рівні 30%. Водночас прогноз зростання цього показника у 2023 р. скорочено з 25% до 8% порівняно з травневим.

У ЄБРР заявили, що знижений прогноз є ознакою того, наскільки невизначеність щодо майбутнього тисне на економічні перспективи України.

У звіті зазначається, що, хоча бойові дії в останні місяці стали більш концентрованими, охоплюючи територію, яка генерує близько 20% ВВП, руйнування людського капіталу, інфраструктури та виробничих потужностей було величезним. Станом на середину серпня близько 15% населення залишили країну, ще 15% стали внутрішньо переміщеними особами. Економічна діяльність була серйозно порушена навіть у регіонах, де не було бойових дій, через проблеми з постачанням, матеріально-технічні проблеми, фінансові труднощі та брак робочої сили.

Крім того, зауважили у ЄБРР, блокада росією портів, перешкоджання експорту сільськогосподарської продукції та руйнування багатьох металургійних підприємств на сході України завдали значної шкоди двом експортним статтям країни, які генерували майже половину всіх довоєнних експортних доходів.

Зазначається, що внаслідок цього ВВП України впав на 15,1% в річному обчисленні в першому кварталі 2022 р. та на 37,2% у другому кварталі, а інфляція у серпні 2022 р. зросла до 23,8% через перебої з постачанням та стрімкий дефіцит бюджету.