Меркель поставила під сумнів злиття Bayer і Monsanto

26 вересня 2016, 14:24 2837

Німецькі законодавці закликали регуляторні органи стримати поглинання американського насіннєвого гіганта Monsanto німецькою компанією Bayer AG, вартість якого оцінена в $66 млрд.

Про це йшла мова в ході дебатів, які були ініційовані партією «Зелених», передає «Інфоіндустрія».

Відзначається, що проведені дебати показали всю серйозність опору проти злиття двох компаній. 8 з 12 законодавців які виступали на дебатах, включаючи канцлера Ангелу Меркель, поставили під сумнів цю угоду.

Законодавець від «Зелених» Катаріна Дроге повідомила, що понад 70% німців висловилися проти присутності ГМО в складі продуктів харчування, але саме це головна частина стратегії даного злиття. Вона попередила про масові негативні наслідки для споживачів продукції та закликала регуляторні органи блокувати поглинання, проте законодавці не мають законних повноважень, щоб зупинити операцію.

Купівля Monsanto дозволить компанії Bayer зайняти близько 35% світового ринку насіння та сільськогосподарських пестицидів. Також експерти не виключають варіант зникнення назви Monsanto, щоб уникнути заплямованої репутації, але поки що компанія тільки розглядає всі можливі варіанти розвитку подій. Крім того, попереду у компаній оцінка їх злиття з боку 30 антимонопольних комітетів по всьому світу, що може значно вплинути на їх позиції на світовому ринку.

Інвестори сумніваються, що компаніям вдасться успішно завершити цю операцію. Ціна на акції компанії Monsanto на Нью-Йоркській біржі в середу зупинилася на позначці в $104,36, що на 19% нижче запропонованої німецьким гігантом. Що стосується акцій Bayer, то в даному випадку на франкфуртської біржі в четвер спостерігалося зниження їх вартості на рівні 0,1% до значення €91,84, а з моменту початку переговорів про злиття їх вартість впала на 30%.


Для довідки: Купівля Bayer компанії Monsanto дозволить створити найбільшого постачальника пестицидів і генетично модифікованого насіння в світі — з великою кількістю інноваційних розробок в галузі насінництва кукурудзи, сої, бавовни та інших культур, підкріплених великим портфелем оригінальних продуктів німецького виробника пестицидів. Але для успішного завершення угоди необхідно отримати схвалення з боку близько 30 регуляторних органів по всьому світу. На їх рішення також можуть вплинути попередні недавні злиття Dow Chemical і DuPont, Agrium і Potash Corp and China National Chemical Corp і Syngenta.