На розмінування сільгоспземель наступного року витратять 2 млрд грн

22 вересня 2023, 09:23 1113

У бюджеті на наступний рік на потреби розмінування закладено 2 млрд грн. Кошти планується спрямувати на підтримку сільгосппідприємств, які купуватимуть послуги з розмінування через аукціон.

Про це говориться у повідомленні Мінекономіки.

Як повідомила перша віцепрем'єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко, в Україні відбувся пілотний аукціон з розмінування територій, який дозволив заощадити державі 100 тис. грн, а наступного року держава запровадить механізми підтримки аграріїв, які через аукціони купуватимуть послуги з розмінування своїх земель. 

«В Україні потенційно забрудненими є понад 170 тис. км² землі. Наша держава рішуче налаштована повернути в господарську експлуатацію протягом 10 років 80% цих територій. Одним зі стратегічних напрямів, який пришвидшить очищення земель, є створення ринку гуманітарного розмінування. Закупівля послуг на відкритих аукціонах привабить операторів протимінної діяльності не лише з України, а й з інших країн. А конкуренція між ними дозволить отримати прийнятні ціни на розмінування», — зазначила Свириденко.