Безмитна торгівля: Україна втратить €330 млн через додаткові обмеження ЄС

27 березня 2024, 13:22 1034

Україна недоотримає 86 млн, якщо друге півріччя 2021 року включать до розрахунків лімітів для обмеження імпорту до ЄС української продукції.

Про це «Радіо Свобода» повідомили на умовах анонімності співрозмовники в дипломатичних колах Євросоюзу, знайомі з перебігом закритого засідання послів країн-членів ЄС, яким презентували оновлений проєкт торговельної угоди з Україною.  

«Загалом же обмеження, що базуватимуться на оцінках імпорту за половину 2021, 2022 і 2023 роки, оцінили у 331 млн втрат для українського бюджету», — цитує видання розрахунки Єврокомісії. 

Зазначається, що Польща й Франція, за даними джерел «Радіо Свобода», підтримали оновлений варіант угоди, заручившись підтримкою низки країн ЄС, зокрема Італії, Угорщини, Австрії. Проти поправок виступають, зокрема, Німеччина, Нідерланди, Фінляндія, країни Балтії, Люксембург.

За словами міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського, для деяких країн інформація була новою, «деякі готові обговорювати, деякі стоять на своїй позиції».

Попередньо компромісу досягнуто на тому, що до уваги братиметься половина 2021 року. Остаточну згоду посли країн-членів можуть дати в середу, 27 березня. Рішення ще має схвалити Європарламент. Його остання пленарна сесія перед виборами, а відтак і оновленням складу законодавчого органу ЄС відбудеться у квітні.