SALIC скоротить інвестиції в Україну, якщо іноземцям заборонять купувати землю

29 листопада 2019, 09:46 3271

Найбільший інвестор в український агробізнес — саудівська компанія SALIC — перенаправить інвестиції в іншу країну, у випадку якщо в процесі відкриття ринку землі іноземні компанії матимуть певні обмеження.

Про це повідомив керуючий директор SALIC Халед Аль-Абуді в рамках ІІ Саудівсько-Українського аграрного бізнес-інвестиційного форуму.

«Процес відкриття ринку землі в Україні вже почався, і потрібен час, щоб побачити закон в дії. Ми розуміємо, що Україна має бути привабливою для іноземців також. Та тут є різниця між іноземними інвесторами, які вже працюють в Україні, і тими, які лише збираються. Я не думаю, що закон має дискримінувати ті компанії, які вже тут працюють, особливо ті, які починали свій бізнес у складніших умовах, ніж вони є зараз. Вважаю, що таким компаніям як SALIC потрібно надавати особливу увагу, щоб вони були зацікавленні в продовженні своєї діяльності в Україні та мали можливість долучатися і до інших напрямків. Ми не хочемо вкласти гроші, отримати прибуток і зникнути, ми плануємо працювати в Україні тривалий час, щоб займатися виробництвом сільгосппродукції», — зазначив Халед Аль-Абуді.

За його словами, компанія готова інвестувати в рослинництво, тваринництво, а також розглядає інші супутні галузі сільського господарства, наприклад, переробку.

Крім аграрного виробництва, саудівські компанії в Україні цікавлять і інші галузі — це нерухомість та інформаційні технології.

«Саудівські компанії оцінюють в цілому Чорноморський регіон, і Україна має певну перевагу. Тому саме вона стала першою країною в цьому регіоні, куди ми направили інвестиції в сільське господарство. Але ми розглядаємо для інвестицій і інші країни, наприклад, Румунію та Болгарію», — розповів Халед Аль-Абуді.


Для довідки: SALIC UK в листопаді 2018 р. придбала «Мрія Агрохолдинг». За неофіційними даними угода обійшлася компанії в $242 млн. У червні «дочка» SALIC UK — CFG і «Мрія Агрохолдинг» завершили процес об'єднання. Оновлена компанія працює під брендом «Континентал Фармерз Груп» і обробляє 195 тис. га в п'яти областях Західної України.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua