Неефективне зрошення може завдати збитків на пів мільйона гривень з гектара і більше

02 січня 2024, 14:25 1516

Оптимальна вологість ґрунту дуже важлива у процесі вирощування культур. Якщо тензіометричний тиск утримання вологи в ґрунті занадто високий, то рослина відчуває великий стрес і намагається витратити свою енергію на те, щоб хоч якось отримати життєвонеобхідну воду замість того, щоб формувати гарні плоди.

Про це у прямому ефірі Instagram розповів засновник компанії AQUATEC Олександр Павелківський.


propData.content.image
Олександр Павелківський, засновник компанії AQUATEC

Приміром, науковці дослідили вплив різних режимів зрошення на урожайність томату за однаковою технологією вирощування. Різниця в урожайності між найкращим і найгіршим варіантами зрошення була майже 40 т/га. У грошовому розрахунку збитки становили 670 тис. грн з гектара. Стандартна система онлайн моніторингу поливу BIONICA від AQUATEC™ коштує близько 30 тис. грн. Зазвичай один комплект системи може обслуговувати 5-10 га поливної площі, тобто вартість гектара моніторингу становить 3-6 тис. грн. Виходить, що на чаші терезів втрати понад 670 тис. грн на противагу 3 тис. грн. Цю ідею ми й намагаємося доносити фермерам.

Компанія AQUATEC — єдина в Україні, яка виробляє і реалізовує професійні вимірювачі вологості ґрунту — тензіометри AQUAMETER, екстрактори ґрунтового розчину LYSIMETER, а з 2019 р. — тензіометричні системи BIONICA для онлайн моніторингу поливу агрокультур, надає послуги з консультування у сфері оптимізації зрошення.

На сьогоднішній день команда компанії реалізувала більше 4000 приладів, впровадила понад 35 систем для моніторингу поливу промислових насаджень і посівів разом із абонентським доступом до веб-платформи. Водночас було оптимізовано режими зрошення культур на площі понад 10000 га.

Головною перевагою вимірювача вологості ґрунту — тензіометра від AQUATEC™ є те, що прилад працює у будь—якому типі ґрунту і не потребує калібрування на відміну від інших вологомірів.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua