Точка зору: Україні є над чим попрацювати до відкриття ринку землі

14 жовтня 2016, 09:22 2280

Продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення ще на один рік — це доцільніше, ніж відкривати ринок на недопрацьованій базі.

Таку думку в ексклюзивному коментарі AgroPortal.ua висловив генеральний директор KSG Agro Сергій Мазін.

На його погляд, основні закони вже прийнято, але не завершено роботу із наповнення земельного кадастру, не автоматизовано облік.

«Зараз, укладаючи договори оренди, ми часто стикаємося з тим, що земельні ділянки перетинаються: десь на 10 см, десь на 15. У разі оренди це менш болісно, ??ніж коли подібні неприємності виявляться в результаті купівлі-продажу земельної ділянки», — пояснює гендиректор KSG Agro.

Крім того, за його приблизною оцінкою, десь 1,5% селян досі не оформили права власності. У деяких ще немає акту, який видавався замість сертифіката. А тих, хто вніс свій акт до реєстру нерухомого майна, ще менше.

«Тому я вважаю, що продовження мораторію ще на 1 рік — менше зло, ніж в ще не вдосконалених умовах відкривати ринок. За цей час треба доробити все необхідне, щоб після відкриття ринку не було скандалів і протестів ошуканих селян», — додав Сергій Мазін.


Катерина Золотаренко, AgroPortal.ua