1. Підібрати здорових тварин
Найбільш цінною молочною породою в Україні вважається зааненська. Її переваги — відсутність ріг, відсутність специфічного запаху, висока плодовитість й молочність. Зааненську козу ще називають міні-корова, адже вона здатна давати 600-800 літрів молока на рік.
При покупці зааненської кози з-за кордону її середня вартість буде 500 євро. Проте в Україні теж є багато хороших пропозицій від агрокомпаній і ферм. Вартість породистої зааненської кози сягає 3000 гривень, козенят — близько 800 гривень, породистих племінних козликів — від 1500 гривень.
2. Облаштувати приміщення для кіз
Приміщення для утримання кіз може бути з будь-якого матеріалу — з дерева, цегли, із піщанику, саману тощо. А от підлога — бажано дерев’яною (дерев’яні лежаки), ні в якому разі не бетонною! Кози люблять лежати, і холодна підлога може стати причиною маститу. Підлога робиться з невеликим ухилом для стоку рідини.
3. Придбати обладнання
Нині на ринку представлене різне обладнання — від найпростішого до високотехнологічного. Найдешевший доїльний апарат вітчизняного виробника «Імпульс ПБК-4» буде коштувати близько 4000 гривень (обслуговує від 1 до 3-х кіз на годину, ємкість для молока — 15 літрів). Найпопулярніший український апарат — «Білка-1» обійдеться в 6500 гривень (передбачений для доїння від 1 до 20 кіз на годину, вміст бака — 20 літрів).
4. Підготувати корми
Основні заготовки — сіно і солома. Сіна знадобиться 1 тонна на голову на рік, соломи — як для підстилки, так і для годівлі — 1 тонна на рік.
Влітку — пасовище і зелена трава. Взимку, крім грубих кормів, високоудійним козам дають суміш розмелених концентрованих кормів. Можна також давати картопляне лушпиння і кухонні відходи, здобрені борошном або комбікормом. Полюбляють кози гарбузи (подрібнені), буряки, моркву, ріпу, капусту, варену картоплю. Обов’язковими є мінеральні корми. Дорослим козам у суміші з кормами згодовують також товчену крейду.
5. Реалізувати продукцію
Молочні продукти після отримання відповідних дозволів можна реалізовувати у супермаркетах, школах, дитячих кухнях. При великих щоденних об’ємах виробництва (від 100 літрів) реалізувати все молоко буде складно.
Проблему збуту частково вирішує створення при фермі цеху переробки. Можна організувати пастеризацію і стерилізацію молока, виробництво йогурту, вершків, сиру. Це фактично гарантує реалізацію всієї продукції, до того ж, за більш вигідною ціною.
AgroPortal.ua за матеріалами Fermeru.com.ua