Аграрний лайфхак // Як за 5 кроків відкрити козину ферму

27 січня 2017, 11:44 6451

Скільки коштує відкриття власної козиної ферми? На кінцеву вартість проекту впливає надто багато чинників, проте спробуємо передбачити основні пункти витрат і заходів для старту.

1. Підібрати здорових тварин

Найбільш цінною молочною породою в Україні вважається зааненська. Її переваги — відсутність ріг, відсутність специфічного запаху, висока плодовитість й молочність. Зааненську козу ще називають міні-корова, адже вона здатна давати 600-800 літрів молока на рік.

При покупці зааненської кози з-за кордону її середня вартість буде 500 євро. Проте в Україні теж є багато хороших пропозицій від агрокомпаній і ферм. Вартість породистої зааненської кози сягає 3000 гривень, козенят — близько 800 гривень, породистих племінних козликів — від 1500 гривень.

2. Облаштувати приміщення для кіз

Приміщення для утримання кіз може бути з будь-якого матеріалу — з дерева, цегли, із піщанику, саману тощо. А от підлога — бажано дерев’яною (дерев’яні лежаки), ні в якому разі не бетонною! Кози люблять лежати, і холодна підлога може стати причиною маститу. Підлога робиться з невеликим ухилом для стоку рідини.

3. Придбати обладнання

Нині на ринку представлене різне обладнання — від найпростішого до високотехнологічного. Найдешевший доїльний апарат вітчизняного виробника «Імпульс ПБК-4» буде коштувати близько 4000 гривень (обслуговує від 1 до 3-х кіз на годину, ємкість для молока — 15 літрів). Найпопулярніший український апарат — «Білка-1» обійдеться в 6500 гривень (передбачений для доїння від 1 до 20 кіз на годину, вміст бака — 20 літрів). 

4. Підготувати корми

Основні заготовки — сіно і солома. Сіна знадобиться 1 тонна на голову на рік, соломи — як для підстилки, так і для годівлі — 1 тонна на рік.

Влітку — пасовище і зелена трава. Взимку, крім грубих кормів, високоудійним козам дають суміш розмелених концентрованих кормів. Можна також давати картопляне лушпиння і кухонні відходи, здобрені борошном або комбікормом. Полюбляють кози гарбузи (подрібнені), буряки, моркву, ріпу, капусту, варену картоплю. Обов’язковими є мінеральні корми. Дорослим козам у суміші з кормами згодовують також товчену крейду.

5. Реалізувати продукцію

Молочні продукти після отримання відповідних дозволів можна реалізовувати у супермаркетах, школах, дитячих кухнях. При великих щоденних об’ємах виробництва (від 100 літрів) реалізувати все молоко буде складно.

Проблему збуту частково вирішує створення при фермі цеху переробки. Можна організувати пастеризацію і стерилізацію молока, виробництво йогурту, вершків, сиру. Це фактично гарантує реалізацію всієї продукції, до того ж, за більш вигідною ціною.


AgroPortal.ua за матеріалами Fermeru.com.ua