Аграрний лайфхак // Як купити якісну рибу до новорічного столу

23 грудня 2019, 07:00 3720

Полиці магазинів пропонують нам широкий асортимент рибної продукції. Але вибрати дійсно якісний продукт серед цього різноманіття — проблема. Технології не стоять на місці, й цим користуються недобросовісні продавці.

До того ж світові тенденції прагнуть замінити в продуктовому кошику рибу, виловлену в дикій природі, на вирощену рибоводами.

Де купувати?

«Перше, що потрібно пам'ятати: намагайтеся не купувати рибу в невеликих магазинах. У них через порівняно незначну кількість покупців може бути залежаний товар. Так само не треба купувати на стихійних ринках, тому що там продається рибний продукт невідомого походження і якості, — каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков. — Найкраще купувати рибу в спеціалізованих магазинах. Там є гарантія, що рибний продукт має необхідні документи і пройшов фітосанітарний контроль».

Але і тут потрібно бути уважним, оскільки супермаркет — це безвідходне виробництво.

За словами Чистякова, якщо жива риба в акваріумі заснула, її як охолоджений свіжий продукт викладають на лід. У разі якщо вона і в такому вигляді не знайшла свого покупця, і у неї з'явилися ознаки несвіжості: потемніли очі та зябра, з'явилися запах і слиз, потьмяніла і відшаровується луска, то недобросовісний продавець намагається її реанімувати і продати.

Несвіжу рибу промиють марганцівкою, почистять і знову викладуть на прилавок. Якщо і в такому вигляді вона не буде продана, то цей зіпсований продукт направлять до кулінарії, де з нього зроблять фарш або заллють соусами та підсмажать. Відділ кулінарії в супермаркетах може творити «чудеса».

Яку купувати?

Пангасіус і тілапія. Фахівці не радять захоплюватися цими рибками. Пангасіус вирощують у В'єтнамі в каламутних водах Меконгу, в який свого часу американці вилили тонни отруйних речовин. Спочатку його везли до Євросоюзу, але в ряді поставок виявили в рибі важкі метали. Сьогодні вона в основному поставляється до країн СНД. У тілапії дещо інша «проблема»: її розводять у Китаї, де годують далеко не ідеальними кормами з великим відсотком хімії.

Лосось. Це зазвичай фермерський продукт, який для краси підгодовують кормами з барвниками. Сьогодні можна взяти сухий корм для риби, змішати його з будь-якою харчовою фарбою і отримати хоч синього лосося. Тому, якщо хочеш харчуватися виключно дикою рибою, шукай промислового шотландського лосося, далекосхідного або ж мурманську сьомгу. Натуральний колір риби — сірувато-бордовий.

Консервована горбуша. Найкращі консерви роблять відразу після вилову риби, тому вибирай баночки, виготовлені на Далекому Сході, а не де-небудь в іншому місці. У складі хороших консервів «Горбуша в власному соку» можуть бути тільки риба і сіль.

Шпроти. Для приготування консервів «Шпроти в олії» використовується кілька чи салака. Перед покупкою подивися на дату їх виготовлення. Найсмачніші робляться восени або взимку, а ось із квітня по серпень консерви готують із замороженої риби. Причиною гіркуватого присмаку шпротів може бути копчення рідким димом. Дані консерви містять канцерогени, і тому часто та у великій кількості вживати їх не рекомендовано.

Слабосолений оселедець. Найкраще купувати цільний слабосолений оселедець, приготовлений за ДСТУ. Якщо риба продається розділеною на шматочки, вона містить консерванти. Ідеальний склад: оселедець, сіль і спеції. Зябра у риби повинні бути чистими, без слизу, очі — зберігати прозорість. Жовті плями свідчать про те, що оселедець приготований із простроченої сировини або неправильно зберігався.

Як зберігати?

Термін зберігання залежить від способу зберігання, якості та виду риби, умов зберігання (температура, вологість) і якості пакувального матеріалу. Прісноводна риба, як правило, зберігається гірше морської.

Не плануйте зберігати свіжу (охолоджену) рибу більше трьох діб. Довше можна тільки в замороженому, в'яленому (сушеному), солоному, копченому і консервованому (рибні консерви і пресерви) вигляді.

Заморожена риба зберігається в середньому 3-4 місяці, багато що залежить від методу і швидкості заморозки. В'ялена (сушена) риба при оптимальних умовах — 6 місяців.

Термін зберігання солоної риби залежить головним чином від концентрації солі та від температури. При низькій температурі (близько 2°С) може скласти до пів місяця, а при кімнатній — кілька днів.

Риба гарячого копчення зберігається зовсім недовго — не більше 3-х днів. А якщо використовувалося холодне копчення, то термін може збільшитися до 3-х місяців (у вакуумній упаковці).

Найкраще зберігаються рибні консерви — до трьох років залежно від виду риби, способу консервації та умов зберігання. Термін зберігання пресервів зазвичай не перевищує 4 місяці.


AgroPortal.ua за матеріалами Асоціації рибалок України