Такі розрахунки зробила асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».
«Зростання цін на більшість продуктів відповідає темпам інфляції, яка весною 2021 року в порівнянні з 2020 роком становить близько 10%. Відрізняються лише декілька позицій, серед яких яйця, паска, м’ясо птиці та свинина», — зазначає аналітик УКАБ Світлана Литвин.
За її словами, традиційна великодня випічка зросла на 21%. Причиною такого здорожчання є рекордно висока ціна на зернові культури на світових ринках, та й в Україні, за останні 5 років. Ця тенденція розпочалася ще в жовтні 2020 року і поступово почала відображатися в ціні для кінцевих споживачів. Крім зернових, зросла ціна і інших складових даної випічки: яйця, цукор тощо.
«Найбільший приріст в ціні з перерахованого набору продемонстрували курячі яйця, які зросли на 52% в порівнянні з Великоднім святом минулого року. Зростання ціни розпочалося ще в вересні 2020 року і досягло свого піку в січні 2021 року, після чого ціна зафіксувалася. Основною причиною подорожчання є зменшення пропозиції від промислових підприємств через зростання собівартості. В свою чергу, собівартість збільшилася через зростання цін на зернові культури та інші її складові. Даний фактор в комбінації зі скороченням експортних відвантажень призвели до скорочення пропозиції та зростання ціни. Після Великодня очікується зниження ціни дякуючи надходженням курячих яєць від домогосподарств», — зазначає аналітик УКАБ.
Залежними від ціни на зернові культури є і виробники м’яса, так як це основа комбікормів для сільськогосподарських тварин.
Виробники даної продукції поступово перекладали вартість зернових на свою продукцію. Так, в порівнянні з Великоднем минулого року виросла ціна на курячу тушку на 17%. Однак ціни на свинину поки що тримаються і навіть трішки зменшилися. Їх зростання обмежується більш дешевою імпортною пропозицією з ЄС, що не дозволяє ціні на українську свинину підніматися.
AgroPortal.ua за матеріалами УКАБ