Закупівельні ціни на свинину повертаються до позначки 70 грн/кг

02 лютого 2023, 13:25 4635

Відновлення цін спостерігається на ринку свинини у живій вазі у кінці січня та на початку лютого 2023 р.

Про це говориться у повідомленні асоціації «Свинарі України».

«Торги на 5-й тиждень для операторів ринку живця завершилися подальшим зміцненням закупівельних цін. Так, кілограм свинини живою масою цього тижня коштував у межах 67-70 грн/кг, проте більшість товарних партій цього тижня реалізували по 68-69 грн/кг. Середньозважена ціна закупівлі склала 68,75 грн/кг, що на 7,4% вище, ніж тижнем раніше. Хоча відновлення цін відбувається другий тиждень поспіль, котирування не повернулися до позначки, з якої почався післясвятковий спад цін», — говориться у повідомленні.

Основний чинник, що сприяв позитивній ціновій динаміці, ― обмеженість пропозиції свинини, як внутрішньої, так і зовнішньої.

«Так, потік імпортної свинини за перший місяць року був досить стриманим через цінові зміни на внутрішньому ринку, а пропозиція з боку вітчизняних операторів з кінця січня менша за стандартні обсяги. Зокрема, низка переробників у центрі та подекуди на заході констатували меншу кількість пропозиції від низки вагомих постачальників живця, інші відзначили зниження середньої забійної маси тварин, що зменшує обсяги виробництва свинини.

Реалізацію представники переробки наразі характеризують як стало мляву відповідно до очікуваних сезонних тенденцій, тож це, на їхню думку, залишатиметься ключовим фактором, що обмежуватиме коливання цін закупівлі. Водночас виробники свинини відзначають, що активність заготівельників останніми двома тижнями пожвавилася, а відвантаження товарних партій відбуваються планово та без відмов та/чи переносів», — пояснили в асоціації.