Вагому частину здешевлених кормових інгредієнтів «з’їдає» логістика

22 червня 2022, 17:05 1058

Зниження цін на кормові інгредієнти (зернові та олійні) на внутрішньому ринку України не збільшує прибутки свинарів.

Про це говориться у повідомленні асоціації «Свинарі України».

Як зазначається, значне зниження цін закупівлі ключових сільськогосподарських культур відбувається лише в окремих регіонах України. Зокрема, на сході ціни на зернові та олійні обвалилися більш ніж удвічі через близькість до зон бойових дій. При цьому йдеться про закупку за готівку (так звана «форма 2») та самовивіз із господарства-продавця. Тож повсюдною таку динаміку не назвеш.

«Виробники свинини підтверджують, що вагому частину здешевлення кормових інгредієнтів «з’їдають» подвоєні витрати на доставку. Тож з урахуванням ПДВ та логістичних витрат більшість культур подешевшали в середньому на 20-35% проти їх довоєнного рівня. Вполовину впали ціни лише на соняшникові шроти та макухи», — говориться у повідомленні. 

В асоціації зазначають, що багато свинарів роблять запаси на весь маркетинговий рік до нового врожаю. А отже, ще досі догодовують зерновими, придбаними минулоріч за вищою ціною.

З іншого боку, низка виробників свинини побоюється, що після розблокування портів ціни на зернові та продукти переробки олійних різко надолужать розрив із глобальними котируваннями.