Про це йдеться у повідомленні Асоцації свинарів України (АСУ).
«Такі темпи падіння цін суттєво перевищують швидкість сезонного «зсуву» цін на ринку живця минулого року», — коментують в аналітичному відділі АСУ.
Так, за даними асоціації протягом січня 2018 р. ціни закупівлі понизилися лише на 4% — з 46 до 44 грн/кг.
«Цьогорічний діапаноз цін на живець у січні був нижчим: з 44 грн/кг на початку року середні котирування опустилися нижче «психологічної» позначки у 40 грн/кг. Роздрібні ціни на свинину також дещо понизилися за цей місяць. Так, у кінці січня кілограм охолодженої свинини на полицях супермаркетів подешевшала на 2,6-7,7 грн залежно від відрубу чи на 5 грн/кг у середньому», — додають в АСУ.
Проте, в асоціації звертають увагу на те, що при нижчій ціні закупівлі сировини, охолоджені свинячі частини зараз на 2-12% чи на 2-13 грн/кг дорожчі, ніж у відповідний період минулого року.
«Власне, така розбіжність частково пояснює причину нижчої споживчої активності, на яку нарікають представники м’ясопереробної галузі», — зауважують представники асоціації.