Ситуація з пташиним грипом на Кіровоградщині загострюється

16 жовтня 2024, 19:00 549

Епізоотична ситуація із захворюванням птиці на пташиний грип загострюється у Кіровоградській області.

Про це повідомив перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Андрій Багрій під час засідання місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кіровоградській ОВА.

Як говориться у повідомленні Держпродспоживслужби, з початку року на Кіровоградщині зафіксовано два спалахи хвороби (с. Новий Стародуб та с. Созонівка), де під час проведення оздоровчих заходів вилучено та піддано евтаназії у приватному секторі 773 голови домашньої птиці. Фізичним особам – власникам птахопоголів’я в с. Новий Стародуб відшкодовано за знищену птицю більше 336 тис. грн.

Водночас за відмову надавати птицю на вилучення з метою подальшого умертвління та знищення в с. Созонівка 8 власникам птиці винесено протоколи та постанови про адмінправопорушення на загальну суму 6800 грн.

Зазначається, що на місці останнього випадку хвороби (с. Созонівка) вже проведено облік птиці, яка утримуються в особистих селянських господарствах буферної зони (всього 2 722 голови) та зони нагляду (всього 10 700 голів). Щоденно спеціалістами проводиться клінічне обстеження поголів’я птиці в приватних домоволодіннях населення. Водночас спеціалісти лікарні ветеринарної медицини провели відбір понад 1300 проб крові та змивів у птиці на визначеній території.

Андрій Багрій зазначив, що, відповідно до Плану протиепізоотичних заходів на 2024 рік, в області постійно здійснюється лабораторний моніторинг захворювань птиці. З початку поточного року відібрано та досліджено на інфекційні хвороби птиці 183 проби. 

«З огляду на те, що птахопоголів'я в Кіровоградській області налічує близько 1,7 млн голів, зокрема понад 1 млн голів в особистих приватних домогосподарствах, виникнення грипу птиці може стати серйозним ударом по епізоотичній та епідеміологічній стабільності в нашому регіоні й завдати серйозних економічних збитків. Зокрема, це може призвести до втрати експортного потенціалу продукції птахівництва», — зазначають у відомстві.

За результатами засідання комісією прийнято рішення про посилення контролю під час переміщення та реалізації птиці, продукції з неї шляхом перевірки супровідних документів при їх надходженні в господарства, на забійні та/або переробні підприємства, агропродовольчі ринки; недопущення стихійної торгівлі, зокрема птицею та продуктами птахівництва; надання державним установам ветеринарної медицини інформації щодо поголів’я птиці в приватному секторі в разі виявлення захворювання на грип птиці.