Коливання цін на різні види м’яса спостерігається на початку жовтня 2022 р.
Про це говориться у повідомленні ННЦ «Інститут аграрної економіки».
Як зазначається, роздрібні ціни на яловичину гуляш на початку жовтня поточного року порівняно з відповідним періодом минулого року зменшилися на 4,7% і становили 217,71 грн/кг. Яловичина ребра за аналогічний період подешевшала на 2,1% і коштує нині 137,48 грн/кг.
«Якщо у жовтні 2021 р. куряче філе коштувало 104,30 грн/кг, то за рік воно подорожчало на 23,1% — до 135,60 грн/кг. Навіть порівняно з вереснем 2022 р. ціна на куряче філе у жовтні зросла на 1,2%», — констатують експерти.
Середня роздрібна ціна на курячі стегна зросла проти показника жовтня 2021 р. на 4% і становила 101,95 грн/кг. При цьому лише за останній місяць ціна на цей вид м’яса збільшилась на 2,2%.
Роздрібна ціна на курячі гомілки за рік зменшилася проти жовтня 2021 р. на 1% — до 70,45 грн/кг, зокрема порівняно з вереснем 2022 р. у жовтні ціна на цей вид м’яса зменшилася на 3,3%.
«Найбільше за останній рік здорожчала свинина: зростання цін на різні її види сягало 43,4-63,5%. Середня ціна на свинину (грудинка) порівняно з жовтнем 2021 р. зросла на 63,5% і становила 168,71 грн/кг. Водночас лише за останній місяць цей вид м’яса подорожчав на 8,9%. Роздрібні ціни на свинину (лопатку) в досліджуваних супермаркетах за рік зросли на 47,8% і складали 168,15 грн/кг. З вересня ціна на неї збільшилася на 10,2%», — зазначила завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку «Інституту аграрної економіки» Інна Сало.