Війна в Україні зупинить виробництво свинини

25 березня 2022, 08:00 2795

Війна в Україні вплинула на всі галузі сільського господарства, у тому числі на свинарство: очікуюється, що зупиниться виробництво української свинини, що вплине також на європейський ринок.

Про це повідомляє pigprogress.

«Війна в Україні є джерелом великої напруженості на ринках сировини для кормів, при цьому дуже ймовірні наслідки для тваринництва. Щодо ринку свинини, то основний вплив буде насамперед непрямим. Торгівля продуктами зі свинини ЄС з Україною обмежена, тоді як торгівля з росією припинилася у 2014 році внаслідок африканської чуми свиней, а також першого економічного ембарго», — йдеться в повідомленні.

Відзначається, що головний наслідок цієї війни пов'язаний з її впливом на сировину, зокрема ціни на пшеницю та кукурудзу, основними експортерами яких є росія та Україна. Припускається, що війна принесе на ринки волатильність та невизначеність; імпортери російської пшениці та української кукурудзи знайдуть інші джерела постачання (Аргентина, США).

Виробництво свинини в Україні було стабільним: останніми роками щороку вироблялося близько 750 тис. т. Внутрішній попит невеликий через обмежену купівельну спроможність, споживання становить менше 20 кг на душу населення на рік. Імпорт обмежується додатковими поставками м'яса, субпродуктів та жиру для національних переробників і становить близько 5% внутрішніх поставок. Останніми роками національне виробництво було обмежене через поширення АЧС. 

Повідомляється, що ЄС експортує до України близько 93 тис. т свинини та субпродуктів на рік. Відзначаються регулярні потоки переважно з Польщі. Крім того, Україна є запасним ринком для європейської свинини, коли пропозиція в Європі надто велика, а попит в Азії слабшає. 2021 року продажі в Україну зросли майже на 16% за рік. Таким чином, війна в Україні може стати справжньою проблемою для польських експортерів (55,3 тис. т на рік).

Ще один вплив на українське виробництво: очікуване скорочення імпорту живих тварин, зокрема племінного поголів'я. У 2021 році Україна імпортувала 6200 племінних тварин на суму 4,9 млн євро. Данські (58% поставок) та французькі (37%, або 2260 голів на 1,3 млн євро) генетичні компанії, швидше за все, постраждають від цієї дії найближчими місяцями.