Експорт української свинини зріс на понад 50%

25 жовтня 2021, 17:06 3069

Україна у січні-вересні 2021 року імпортувала 25,84 тис. т свинини, що на 35% більше ніж за аналогічний період минулого року.  

Про це повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» з посиланням на дані Держмитслужби.

Свіже чи охолоджене м«ясо займає в структурі імпорту 61,9% (16 тис. т), заморожене — 38,1% (9,8 тис. т). Найбільшими імпортерами свинини стали: Данія — 13,77 тис. т, Польща — 5,25 тис. т, Нідерланди — 3,36 тис. т та Іспанія — 1,50 тис. т. 

Загалом за 9 місяців 2021 року Україна збільшила міжнародну торгівлю свининою, внутрішнє виробництво та наростила поголів«я у спеціалізованих свинокомплексах.

«Попри те, що імпортні поставки свинини значно перевищують експортні, поставки української свинини за кордон також демонструють тенденцію до зростання, — за 9 місяців 2021 року було експортовано 3,20 тис. т продукту, що на 56% більше аналогічного показника минулого року. Варто зазначити, що 99% м«яса реалізовувалось замороженим. Основними країнами-покупцями української свинини стали: ОАЕ — 1 391 т, Гонконг — 719,6 т, Грузія — 198 т, Ліберія — 165,8 т», — розповідає аналітик УКАБ Максим Гопка.

Крім того, загальне виробництво свинини в господарствах всіх категоріях зросло на 4,4% та сягає 540 тис. т. Найбільший ріст спостерігається і надалі у підприємствах. За 9 місяців було вироблено 313,7 тис. т, що на 14,2% більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Загалом, станом на 1 жовтня в Україні налічується 6068,3 тис. голів свиней. Найбільша чисельність тварин спостерігається в наступних областях: Київська — 629,2 тис. голів, Львівська — 497 тис. голів та Донецька  — 431,6 тис. голів.