Деокупація Чернігівщини: свинарі змінюють напрями розвитку

21 квітня 2022, 12:05 6362

Свиногосподарства Чернігівщини, які на початку квітня були деокуповані, повертаються до нормальної діяльності.

Про це повідомляє асоціація «Свинарі України». 

Як розповів власник СТОВ «Україна» Андрій Іваненко, господарство зазнало чималих втрат — були скорочені раціони для тварин, потрощено майно, люди добиралися до ферми манівцями, а ветлікар практично жив на підприємстві. 

«Основну увагу сконцентрували на маточному поголів’ї, щоб його зберегти, адже у критичних умовах — без належного доступу до кормів, преміксів, ветпрепаратів та за епізодичного постачання електроенергії — падіж поголів’я зріс дуже відчутно. Нанесену шкоду майна задокументували, і можна сподіватися на відшкодування. Проте втрати тварин, персоналу, моральну шкоду від терору та руйнації того, що плекали роками, компенсувати неможливо. Тим не менш наразі повертаємося до звичної роботи: зробили необхідні запаси, виходимо на планові потужності та чекаємо перемоги, щоб сформувати плани на майбутнє», — розповів він.

У свою чергу директор ТОВ «Прилуки-ГарантБуд» Дмитро Рожко розповів, що у період окупації основні проблеми були з логістикою кормів та персоналом, частина якого евакуювалася, а інші просто не могли дістатися до ферми. В результаті істотно впали виробничі показники тварин, які тривалий час харчувалися виключно кукурудзою. 

«Тож після деокупації вирішили тимчасово переорієнтуватися у сегмент репродукції. Так, в умовах невизначеності щодо заходів підтримки та механізму відшкодування збитків підприємств, що постраждали від російської агресії, вирішили підстрахуватися самостійно. Зокрема, активний попит на товарних поросят з боку ферм-відгодівельників та населення забезпечить нам належний збут, водночас підвищивши оборотність коштів. А вже після перемоги можна буде розглядати подальші перспективи та плани розвитку», — поділився він. 

Схожі проблеми були і в ТОВ «Ланагропрод» — майже місяць були змушені згодовувати свиням виключно залишки запасів ячменю та кукурудзи, а працівники добиралися до ферми полями та посадками.

«Після звільнення та розмінування здійснили необхідні поставки кормових інгредієнтів, зробили запаси, відновили поставки свиней на забій. Тож наразі наше підприємство вже на 100% повернулося до штатної роботи. Більше того, вже у травні збираємося повернутися до планової модернізації одного з виробничих приміщень. Гадаємо, що за нинішніх експортних обмежень трансформація зернових у свинину буде хорошою стратегією», — поділився керівник ТОВ «Ланагропрод» Олексій Соболєв.