Затвердження переліку територій, на яких ведуться бойові дії: що це дасть бізнесу

14 грудня 2022, 09:17 2510

Кабінет Міністрів України 6 грудня прийняв постанову щодо переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих російською федерацією (№1364).

Передбачається, що бізнес, який працює на таких територіях, може не сплачувати екоподаток на час війни. Аналогічні пільги запроваджено з плати за землю, податку на нерухоме майно, відмінному від земельної ділянки, за об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, а також загальне мінімальне податкове зобов’язання за землю за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки, повідомляє Європейська Бізнес Асоціація.

«Варто зауважити, що в межах дерегуляції та підтримки бізнесу ще у березні 2022 року Законом №2142-ІХ було внесено зміни до Податкового кодексу України, яким тимчасово, з 1 січня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується екологічний податок компаніями на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями росії», — зауважили в асоціації.

При цьому перелік таких територій визначається Кабміном. Тож компанії понад пів року не мали можливості скористатись цим інструментом державної підтримки, пояснюють експерти.

«Так, перелік затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій. Це — аналогічний механізм, який лежить в основі постанови Кабміну №457 і служить підставою для нарахування допомоги окремим постраждалим від війни категоріям населення», — додають в ЄБА.

Оновлювати перелік мають не рідше, ніж двічі на місяць.

«Враховуючи, що карта ведення активних бойових дій постійно змінюється, і деякі території вже вдалось звільнити від окупації супротивника, розуміння механізму отримання цієї податкової пільги є вкрай важливим для подальшого планування діяльності бізнесу та розрахунку його фінансового забезпечення. Тож спільнота щиро вітає це рішення!» — зазначили в асоціації.

Водночас бізнес із нетерпінням очікує на опублікування офіційних роз’яснень податкової служби щодо застосування даних пільг та складання звітності.