Запущено тестування е-ТТН для внутрішніх перевізників

31 травня 2024, 16:54 1241

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури наступні два роки реалізовуватиме експериментальний проєкт з упровадження електронної товарно-транспортної накладної (е-ТТН) у сфері внутрішніх вантажних перевезень.

Відповідну постанову було схвалено під час засідання уряду 30 травня, говориться у повідомленні міністерства

Ухвалення постанови передбачає інтеграцію системи е-ТТН з іншими державними інформаційними ресурсами та тестування їхньої електронної інформаційної взаємодії. Йдеться про систему зважування в русі (WIM), єдиний реєстр товарно-транспортних накладних на переміщення алкогольних напоїв, єдину державну систему електронного обліку деревини, інформаційні системи Укртрансбезпеки та інші. 

Також у межах проєкту планується опрацювати питання використання е-ТТН на перевезення молочної сировини, хліба та хлібобулочних виробів, деревини, етилового спирту та алкогольних напоїв, об’єктів санітарних заходів тощо. Це категорії товарів, форми накладних до яких встановлюють та регулюють інші органи влади. Наприклад, Міністерство аграрної політики, Міністерство внутрішніх справ. 

«З 2019 року команда міністерства разом із міжнародними партнерами та донорами працює над цифровізацією товарно-транспортних накладних. Цей інструмент має низку переваг для бізнесу та держави. Насамперед йдеться про мінімізацію часу та ресурсів, обмеження впливу людського фактору та мінімізацію корупційних ризиків. е-ТТН дозволить забезпечити швидкий обмін інформацією між всіма сторонами перевезень. Також цифрова товарно-транспортна накладна мінімізує ризик втрати документів чи їхніх пошкоджень», — наголосив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури з питань цифрового розвитку, цифрових трансформації і цифровізації Анатолій Комірний.