Вже 6 областей потерпають від засухи. Коли чекати аномальної спеки

14 червня 2022, 09:20 5926

Інтенсивне наростання тепла, яке спостерігалося останнього тижня, підштовхнуло розвиток теплолюбних культур — соняшнику, кукурудзи, сої, які потерпали від прохолодної погоди у попередні місяці. На сьогодні, за даними проведеного моніторингу, стан пізніх культур добрий і навіть відмінний.

Про це розповіла начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко під час брифінгу «Результати завершення посівної кампанії в Україні в умовах війни».

«З 13-15 червня із західних областей починає переміщуватися холодний атмосферний фронт на схід і принесе прохолоду, північний вітер, зниження температури і локальні нерівномірні дощі по всій території України. Наступну хвилю спеки ми очікуємо після 20-27 червня, і тоді вже температура буде в межах 30-34°С», — зазначає Тетяна Адаменко.

За її словами, до цього часу для сільгоспкультур був сприятливий характер погоди.

«Незважаючи на те, що останніми днями ми маємо хвилю спеки і, відповідно, збільшене випаровування вологи, зволоження ґрунту на більшості сільськогосподарських площ залишається на достатньому рівні. Цілком достатньо вологи в західних, північних, північно-східних, центральних областях», — говорить експерт. 

Щодо півдня, то Тетяна Адаменко зазначає, що засуха — найстрашніший ворог урожаю — була неминучою, оскільки з кінця лютого і до початку червня тут переважали синоптичні процеси, нехарактерні для цих періодів: домінування високого атмосферного тиску, яскраве сонце, вітри, низька вологість повітря і мало опадів. Ці умови призвели до розвитку засухи. 

«В травні ми фіксували засуху на півдні Одеської області, яка потім поглибилася. Сьогодні засуха різного ступеню жорсткості триває в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, в деяких районах Дніпропетровської і центральних регіонах Полтавської області. Проте зниження врожайності озимих і ранніх зернових культур хоча і буде, але не критичне», — підсумувала Тетяна Адаменко.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua