Вивезення зерна з України: ризики обійдуться у додатковий мільйон

16 серпня 2022, 15:28 2636

Страхові премії за «екстравоєнні ризики» вивезення українського зерна можуть підскочити приблизно до 5% ринкової вартості суден. Це додаткові витрати від $300 тис. до $1 млн, які будуть інкорпоровані у фрахтову ставку.

Таку думку висловив фрахтовий оглядач, к.е.н. Валерій Войніченко в коментарі «АПК-Інформ».

Він зазначив, що лондонські страховики Lloyd's поки що так і не дали чіткої відповіді щодо розміру екстрапремії, посилаючись на необхідність «повного дотримання стандартних процедур».

Як зазначив Войніченко, за підрахунками брокерів ISM, фрахтові ставки при вивезенні українського зерна супрамаксами та панамаксами будуть приблизно на 30 $/т вищими порівняно з нормальними ринковими на короткому плечі (Середземномор'я) та на 40-45 $/т дорожчими на довгому плечі (Південно-східна Азія/Далекий Схід).

«Тобто якщо при перевезеннях 50-65 тис. т зерна з румунських чи болгарських портів на Александрію чи Мерсін ставки становлять близько 21-22 $/т, а з рф — 30 $/т, то з українських портів вони перевищуватимуть 50 $/т. При перевезеннях таких самих партій зерна в Китай фрахт із Румунії/Болгарії становить приблизно 40-45 $/т і 55-60 $/т — з рф, тоді як з України він, швидше за все, перевищуватиме 80 $/т. Відповідно частка фрахтової складової в ціні C&F для українського зерна перевищить 20% порівняно з 7-12% для конкурентів із країн ЄС та 10-15% — із рф, США, Аргентини та Бразилії (залежно від стану, віку, типорозміру, класу та специфікації тоннажу)», — додав фрахтовий оглядач.