Про це повідомив національний консультант та координатор проєктів Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Віталій Башинський під час прес-конференції щодо безпечності продукції та відмови від використання антибіотиків у птахівництві.
«ФАО вже закупила обладнання, допомагатиме у відборі зразків у суб’єктів господарювання, які зберігатимуться у низькотемпературних холодильниках. Буде вивчено, скільки цих штамів існує, і після цього зможемо спланувати національний план моніторингу», — розповідає Віталій Башинський.
При цьому він додав, що наразі відбувається другий етап проєкту, який передбачає більш поглиблений аналіз залишків антимікробних препаратів у продуктах харчування. «Ми сьогодні говоримо не лише про залишки, а вже про систему подій, яка викликає цілий ряд захворювань, які не лікуються антимікробними засобами. Ми говоримо про наявність штамів, які мають резистентність до антибіотиків», — зазначає Віталій Башинський.
За його словами, кожна держава має запровадити моніторинг антибіотикорезистентних штамів. 6 березня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив Національний план дій щодо боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів, і Держпродспоживслужба спільно з Центром громадського здоров'я МОЗ України займаються напрацюванням моніторингу щодо наявності антимікробних резистентних штамів. Це означає, що протягом найближчих років Україна зробить кроки для забезпечення раціонального використання протимікробних препаратів у медицині, ветеринарії та харчовій промисловості відповідно до кращих світових та європейських практик.
«Мета цього проєкту — помірковано, розумно використовувати антимікробні засоби і контролювати їх залишки та наявність антимікробних резистентних штамів на всьому етапі вирощування, починаючи від батьківського стада і закінчуючи забійним цехом. На сьогоднішній день найкращою практикою є застосування антимікробних засобів менше ніж 2%. Практика світових лідерів свідчить, що цей показник можна зробити ще менше. 0,5% використання антимікробних засобів виключно з метою лікування є реальним за дотримання всіх правил біобезпеки», — стверджує Віталій Башинський.
Він відмітив, що три підприємства Групи МХП — «Миронівська птахофабрика», «Вінницька птахофабрика» та «Оріль-Лідер», які пройшли незалежний аудит СПУ та отримали право наносити маркування класу «А» на свою продукцію, на сьогоднішній день мають показник 0,2-0,5%.
Для довідки: Організація Об'єднаних Націй популяризує більш розумне використання протимікробних препаратів через реалізацію багатогалузевого підходу, що називається «Єдине здоров'я». Продовольча та сільськогосподарська організація ООН, Всесвітня організація охорони здоров'я тварин і Всесвітня організація охорони здоров'я координують цю роботу. В рамках принципу «Єдиного здоров’я» ФАО розробила Підхід до прогресивного управління стійкістю до антибіотиків, щоб допомогти секторам виробництва продуктів харчування та сільського господарства розробити та реалізувати національні плани дій з оптимального та сталого використання протимікробних препаратів.
Алла Стрижеус, AgroPortal.ua