USAID допоможе Україні зберегти 1,5 млн т зерна

25 жовтня 2022, 10:36 2251

200 малих і середніх агровиробників Львівщини отримають послуги зі зберігання зерна.

Відповідну угоду підписала Програма USAID АГРО з БО «Львівська аграрна дорадча служба», говориться у повідомленні Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Зазначається, що 12 подібних угод будуть підписані упродовж найближчих трьох тижнів, щоб охопити послугами агровиробників у інших регіонах.

За даними USAID, ініціатива на підтримку стійкості агросектору (Agriculture Resilience Initiative) — AGRI-Україна — допоможе Україні зберегти приблизно 1,5 млн т зерна. Для впровадження цієї ініціативи Програма USAID АГРО передає понад 8000 рукавів для зберігання зерна, 29 зернопакувальних машин та бункерів-перенавантажувачів, а також підтримає встановлення модульних сховищ/ангарів для зберігання зерна загальною місткістю 77 тис. т.

«Компанії-надавачі послуг відповідатимуть за створення хабів/майданчиків для зберігання зерна, закупівлю й доставку обладнання та витратних матеріалів, формування й навчання сервісних бригад, надання сервісних послуг із доробки та зберігання зернових і технічних культур, зокрема лабораторного та консультаційного супроводу виробників із моніторингу зберігання зерна, збереження його якості та маркетингу, надання послуг із розпакування тощо», — уточнюється у повідомленні.

Завантаження зерна у рукави для зберігання розпочнеться до кінця жовтня; до кінця листопада всі 13 грантерів Програми USAID АГРО вже надаватимуть послуги з пакування.

«Сервісні послуги з пакування та зберігання у межах ініціативи будуть платними для агровиробників, проте дозволять аграріям зберегти свій урожай і дочекатись можливості вигідно його продати. Користувачами послуг зі зберігання в межах проєкту стануть понад 2000 мікро-, малих і середніх підприємств (ММСП), які завдяки цій ініціативі зможуть зберегти свій урожай для подальшої реалізації на внутрішній ринок та експорт,  створити робочі місця для українців, а також сприяти пом'якшенню глобальної продовольчої кризи, спричиненої розв'язаною росією війною проти України», — запевняють в USAID.


Для довідки: Сполучені Штати Америки, діючи через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), започаткували Ініціативу на підтримку стійкості агросектору (Agriculture Resilience Initiative)  AGRI-Україна  з метою зміцнити виробництво та експорт української аграрної продукції та сприяти пом’якшенню загальносвітової продовольчої кризи, яка поглиблюється внаслідок розв’язаної росією брутальної війни.