Українці не відчують дефіциту агропродукції через підрив ГЕС

13 червня 2023, 08:38 1128

Українські споживачі цього року не відчують критичного дефіциту агропродукції через підрив Каховської ГЕС та затоплення півдня.

Про це у телеефірі повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня, пише «Укрінформ».

«Критичного дефіциту продукції цього року ми не відчуємо. Оскільки минулого року ми вже втратили значну частину земель сільськогосподарського призначення в цьому регіоні, і наші фермери змогли переорієнтуватися. Зокрема, інші регіони перебрали на себе значний обсяг виробництва, особливо овочевого», — зазначив Головня.

Водночас унаслідок підриву Каховської ГЕС Україна втратить певну частину урожаю зернових. Проте і ці втрати не будуть значущими.

«У загальному плані ми втратимо певний обсяг зернових, але основна частина зрошуваних земель на півдні знаходиться на лівобережжі Дніпра. Правобережні ж території є так званою сірою зоною. Фермери і так небагато там вирощували, тому що там постійно то «прильоти», то бойові дії. Тому гірше, ніж торік, цього року там точно не буде», — зауважив заступник міністра.