Україна виготовить рекордний обсяг картопляного крохмалю

18 червня 2022, 09:50 2022

Україна в 2021-2022 МР виготовить рекордний за всі роки існування держави обсяг картопляного крохмалю.

Про це повідомила експерт Всесвітнього банку з розвитку плодоовочівництва Оксана Руженкова на своїй сторінці у Facebook за результатами засідання робочої групи з промислового картоплярства при Мінагрополітики.

Відзначається, що війна внесла свої корективи в усі галузі економіки, і крохмальний ринок не став винятком: у лютому-березні Чернігівщина, Київщина, Сумщина, Слобожанщина опинилися в окупації. Чимало сховищ було знищено, а решта знеструмлені. Відтак картопля втратила свою якість і для подальшої реалізації через супермаркети та базари була непридатною. Тому весь обсяг потрібно було спрямовувати на переробку.

«До середини квітня не працював жоден крохмальний завод: «Крохмалепродукти Оране», ФГ «Бородюк», «Агроінтех», «Левона» — в окупації. Нові потужності ПБП «Вимал» пошкоджені, добре, що втримався їхній старенький завод. Західна Україна задумалася над необхідністю запуску Товстеньківського крохмального заводу. Новий завод на базі «Централ Плейнс Груп» запрацював миттєво, але дістатися до нього зі Східної України було нереально», — розповідає Оксана Руженкова. 

Вона зазначає, що коли окупанти відійшли, і заводи запрацювали, їх чекав такий вал сировини, що працювати доведеться все літо (зазвичай наприкінці червня до середини серпня вони призупиняються, щоб підремонтувати обладнання).

«Попередній прогноз картопляного крохмалю в сезоні-2022 звучав як 24 тис. т при внутрішній потребі в 9-12 тис. т, які спрямовуються на виготовлення м'ясних виробів (ковбаси та сосиски).  Але на складах крохмальних заводів уже зараз є близько 30 тис. т. До кінця серпня 2022-го ця цифра може сягнути майже 50 тис. т. Це рекорд, якого Україна не знала ніколи», — зазначає Оксана Руженкова.