Україна повертає контроль над експортом із чорноморських портів

19 жовтня 2023, 09:48 2110

Тимчасовим коридором до українських портів Великої Одеси з 16 вересня зайшли 32 судна загальною вантажопідйомністю близько 1,4 млн т.

Про свідчать дані сервісу відстеження суден Marine Traffic, зібрані Bloomberg.

Зазначається, що загальна місткість цих суден приблизно відповідає обсягу аграрної продукції, відвантаженої на експорт у перший місяць роботи Чорноморської зернової ініціативи після її запуску торік. Однак це лише третина обсягів, експортованих з українських портів у найбільш ефективні місяці.

«Це вказує на те, що ризикована ставка Києва є не просто символічною, і він відвойовує певний контроль над торгівлею зі своїх чорноморських портів», — пише видання.

Рухаючись тимчасовим коридором, вантажні судна підходять ближче до узбережжя країн-членів НАТО Болгарії та Румунії, щоб зменшити ризики. Деякі судна, які користуються новим маршрутом, вимикали сигнали про своє місцезнаходження, коли досягли чорноморських портів, свідчать дані сервісу стеження за суднами.

Принаймні 9 суден, які заходили в українські чорноморські порти, були суднами класу Panamax, що свідчить про готовність їхніх власників на ризик і відправку великих суден в Україну попри небезпеку.

Окрім зерна, кораблі також вивозили з України метал, хоча Чорноморська зернова ініціатива дозволяла транспортувати лише зерно, продукти харчування та добрива.