Україна, Литва та Польща домовились про важливі аграрні ініціативи

25 червня 2024, 13:48 823

Україна, Литва та Польща підписали декларацію, яка містить низку важливих ініціатив і закликів до держав-членів ЄС та інституцій Євросоюзу.

Про це говориться у повідомленні Всеукраїнської аграрної ради, очільник якої Андрій Дикун взяв участь у третій зустрічі парламентських делегацій цих країн, що днями відбулася у Варшаві в межах роботи Люблінського трикутника. 

Серед основних положень декларації:

  1. Заборона на імпорт сільськогосподарської продукції з рф та білорусі до ЄС.
  2. Розгляд можливості заборони транзиту сільгосппродукції з рф та білорусі через територію ЄС.
  3. Обмеження доступу російських сільгоспвиробників до передових світових технологій та обладнання.
  4. Запровадження інтервенційної системи для закупівлі надлишків зерна в періоди несприятливих ринкових цін. Це сприятиме стабілізації цін на зерно та забезпеченню доходів хліборобів.
  5. Обмеження потенційно недобросовісної торговельної практики включно з фальсифікацією інформації про країну походження.
  6. Допомога Україні у відновленні ринкових позицій за межами Європи шляхом відновлення каналів збуту.
  7. Засудження росії за експорт незаконно привласненого зерна з тимчасово окупованих територій України.

«Особливо важливим є включення до декларації пункту про обмеження доступу російських сільгоспвиробників до передових технологій та обладнання. Цю пропозицію було внесено очільником ВАР на попередніх зустрічах, і тепер вона стала частиною спільної позиції. Така заборона суттєво ускладнить для росії розвиток агросектору», — уточнили в асоціації.

Зазначається, що Комітет з питань розвитку сільського господарства та розвитку сільських територій Сейму Республіки Польща самостійно розішле копію декларації інституціям ЄС. Це сприятиме подальшому діалогу та реалізації зазначених пунктів.