Про це повідомив директор департаменту міжнародного співробітництва Міністерства аграрної політики та продовольства Олександр Романовський, передає «УНІАН».
«У нас вибрано квоти на мед, овес, цукор, крупи, зокрема ячмінь, солод, оброблені томати. До речі, оброблені томати є перспективним продуктом, який користується попитом на європейському ринку. Також вичерпані квоти на виноградні та яблучні соки, ми також можемо нарощувати (поставки — прим. ред.). Також вичерпані квоти щодо курятини, пшениці, кукурудзи та майже на 100% вибрано квоту на ячмінь», — сказав він.
За словами Романовського, невичерпаними через складнощі сертифікації є лише квоти щодо м'ясної продукції, а також щодо інших несуттєвих груп товарів.
«Невибраними залишаються квоти щодо м'ясної продукції, за винятком курятини, а також деякі квоти, приміром, на гриби, часник. Основні великі квоти Україна вибирає постійно й демонструє хороші показники. Зокрема, можна згадати той же цукор, який ми почали експортувати, і він користується попитом. Це продукція з великою доданою вартістю, і це важливо для наших виробників», — зазначив він.
Водночас, генеральний директор «Українського клубу аграрного бізнесу» Тарас Висоцький,підкреслив, що темпи використання українськими аграріями квот на безмитний експорт будуть зростати.
«Процес потрапляння української аграрної продукції на ринок ЄС може займати від року до п'яти років, але однозначно ця нелегка справа виходить в українських аграріїв, виходить успішно. Я більш ніж упевнений, що цей темп продовжиться й більшість квот будуть вичерпуватися й надалі», — сказав він.
Для довідки: нагадаємо, Європейська комісія прийняла пропозицію українських виробників і висловила готовність збільшити квоти на безмитний експорт деяких видів продовольчих товарів, продукції хімічної галузі та промисловості на європейський ринок.