У чергах на кордоні стоять сотні вагонів-зерновозів, завантажених ще у квітні

19 серпня 2022, 11:06 2436

Майже 29 тис. вагонів прямують у напрямку прикордонних переходів станом на 18 серпня поточного року.

Про це розповів заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов під час онлайн-наради з представниками аграрного ринку, передає Rail.insider.

Він зазначив, що за 18 днів серпня черга скоротилася на 2,6 тис. одиниць рухомого складу. Якщо на початок місяця у напрямку прикордонних переходів простоювали 31,6 тис. вагонів, то наразі — 29 тис. одиниць. Що ж до зернових вантажів, то тут скорочення черги становить 15% — із 10 тис. до 8,5 тис. вагонів.

Суттєво поменшало зерновозів у напрямку прикордонних переходів із Румунією. Зокрема, по стику Вадул-Сірет–Дорнешти кількість вагонів із зерновими, що простоюють, знизилася на 585 одиниць. На переході Дяково–Халмеу черга скоротилася на 534 одиниці. Це пов’язано і з введенням конвенційних заборон щодо навантаження у напрямку переходів.

Позитивна динаміка спостерігається і на переході Могилів-Подільський–Велчинець (Молдова). Тут черга зерновозів скоротилася на 233 вагони, або на 43%. На це позитивно вплинуло задіювання локомотивів УЗ по території Молдови, завдяки чому вдається передавати щодоби 4-5 потягів (замість одного-двох, як було раніше).

Загалом черги рухомого складу із зерновими скоротилися на всіх стиках, окрім переходу Ягодин–Дорогуськ (Польща). Там збільшення становить 191 вагон — до 1,2 тис. одиниць.

Також відмічається, що у чергах досі простоюють сотні вагонів, навантажених ще у квітні.