Судноплавні компанії не ризикують вивозити зерно з України

28 липня 2022, 12:47 8625

Судноплавні компанії не поспішають вивозити мільйони тонн зерна, яке заблоковане в українських портах.

Це пов'язано з ризиками для суден та екіпажів, пише Associated Press.

«Нам потрібно зрозуміти деталі того, як це працюватиме на практиці. Чи можемо ми переконатися та гарантувати безпеку екіпажів? А що буде з мінами та мінними полями? Так багато невизначеності на даний момент», — пояснив генеральний секретар Міжнародної палати судноплавства Гай Платтен.

Таку думку підтримав голова консультативної компанії з морської безпеки Dryad Мунро Андерсон.

«Очевидно, що основним ризиком, з яким доведеться зіткнутися, будуть міни», — сказав він. 

Тим часом судновласники, фрахтувальники та страхові компанії намагаються зрозуміти, як працюватиме угода в режимі реального часу.

«Я думаю, що все зведеться до рішення морських страховиків, які забезпечують воєнні ризики, і до того, скільки вони збираються додати до зборів для суден, що заходять у цей район», — зазначила аналітик Lloyd's List Мішель Візе Бокманн, додавши, що на борту суден зазвичай перебуває від 20 до 25 моряків.

«Ви не можете ризикувати цими життями без чогось конкретного і прийнятного для судновласників та фрахтувальників», — сказала вона.

У свою чергу аналітик Українського центру економічних та політичних досліджень ім. О. Разумкова Олексій Мельник зазначив, що російські ракети також можуть вразити склади із зерном та порти.

«Судновласники та страхові компанії налякані, вони не отримали надійних гарантій безпеки. Ми бачимо лише слова та обіцянки, які мало чого варті під час війни», — додав він.