Сільгоспземля на аукціонах дорожчає на понад 400%

25 січня 2022, 16:52 1933

Стартова вартість земельних ділянок, виставлених на аукціон на «Прозорро.Продажі», подолала позначку в 1 млрд грн.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства. 

Як зазначається, наразі в системі опубліковано 3244 аукціони із загальною площею земельних ділянок 18 тис. га. Вартість виставлених земель на аукціонах із оренди земель — 74 млн грн, із її відчуження — 927 млн грн. 72% від усіх аукціонів — землі сільськогосподарського призначення. 

«ТОП-5 лідерів за стартовою вартістю лотів наразі незмінні — Львівська, Київська, Закарпатська, Одеська та Харківська області. Саме тут земля є найдорожчою під продаж», — вказав міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Він також додав, що стартова вартість лотів із оренди землі найвища на Одещині, Хмельниччині, Кіровоградщині, Київщині та Львівщині. 

«У середньому зростання ціни за результатами земельних торгів становить понад 200%, але за с/г землями цей показник сягає 437%. Втім, у деяких регіонах він може дорівнювати і 1000%», — говориться у повідомленні.

Він також вказав, що сьогодні зроблено ще один крок назустріч повній прозорості даних у цій системі: запущено окремий відкритий модуль аналітики з ключовими показниками за земельними аукціонами. Він допоможе самостійно відстежувати та порівнювати ці показники за необхідними періодами, в розрізі регіонів та в цілому по всій Україні.

Також уточнюється, що завдяки «Прозорро.Продажі» органи місцевого самоврядування уже заробили до бюджетів різних рівнів понад 0,25 млрд грн.